lys. lys! lys!!!

Det er januar. Blanke ark og nye begynnelser, men også et minne om en julefeiring, det ligger liksom og lurer bak alle nye, gode rutiner og mål for 2021. Et minne om feiringa av lyset som kom. Det ligger og lurer, klarte liksom å snike seg unna og ikke ble med i dragsuget da nisser og engler og gjetere og juletrær forsvant ut av stua. Litt som den ene julestjerna som ble glemt i ryddesjauen, og bare blir hengende litt til og skinne innerst i kroken der.

Minnet om Han vi har feira. Lyset som kom til nattsvart jord. Håpet. Freden. Kjærligheten. Og at alt Han er, er så evigvarende og fint. Ikke noe som er forbeholdt den éne måneden på slutten av året, men at budskapet, og sannheten, varer og varer og varer. 

Vi trenger lyset. Jeg trenger lyset. Er det noe jeg får en god påminnelse om hver vinter, så er det behovet for dagslys. Ikke fuske-lys i form av ei småkjip ikea-lampe, men ekte lys. Jeg tror vi er skapt med et behov for lys. Og jeg tror ikke det er tilfeldig at Jesus kalles verdens lys. 

Det er allmennkunnskap at lyset vinner over mørket. At dersom du setter et stearinlys i et mørkt rom, så vil det lille lyset kunne utgjøre forskjellen som gjør at det er mulig å orientere seg. Vi dras mot lyset. Søker det. Alt føles litt mer varmt, og trygt, og nært og kjent i lyset. Ting gir mening. Gatene som om kvelden var skumle og kunne få en hver ikke-jogger til å småløpe, blir den optimale lokasjon for en koselig søndagstur med dagslys. Dagen som var tung, og kjip, og grå, får erfare håpet og gleden i det bare noen ørsmå solstråler klarer å trenge gjennom skylaget. 

Vi trenger lys. Og vi har lys. Verdens lys. Og det lyset er sterkere enn mørket. Sterkere enn det kjipe høstmørket i november, og det menneskelige mørket i juni. Sterkere enn fravær av sol, og sterkere enn fravær av glede. Jesus er verdens lys. Alltid nær, alltid god, alltid mektig. Og alltid klar til å lyse på de innerste krokene av våre hjerter. Litt som når vårlyset kommer, og noen små, lekne, ekstra vågale, lysstråler sørger for at til og med hjørnet bak sofaen får merke den sitrende følelsen av nytt håp, nytt liv, en ny vår. I dobbel betydning. 

Han er klar for å lyse på de innerste krokene av et hvert hjerte. Ta bolig i oss, slik at vi kan få leve våre liv med Lyset som utgangspunkt. Vandre i det. Bære det med oss i våre hverdager. Erfare at Han faktisk er lyset som kom, og være med på å spre det ut. Vi trenger det for vår egen del. Og, er det noe 2020 har vist oss (og begynnelsen på 2021, asså hallo?!) – verden trenger det. Lys til nattsvart jord. Lys til et hvert hjerte. Lys. Ekte lys. Lys!!!

«The people walking in darkness have seen a great light; on those living in the land of deep darkness a light has dawned.»
Isaiah 9:2 NIV

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: