Prestisjekristendom – del 1

Da bloggen var relativt ny hadde jeg en greie på at fredager var seriedag. Da skrev jeg flere fredager etter hverandre om forskjellige temaer, og det var egentlig veldig gøy! Nå er det en ny høst, og jeg tenkte å starte opp igjen med fredagsinnleggene mine, første tema ut er – Prestisjekristendom blant unge!

For, noe vi kristne er flinke til er å snakke om press. Vi snakker om at vi er skapt i Guds bilde, og om at vi skal finne identiteten vår i Jesus – og ikke basere den på likes. Vi snakker om drikkepress, samliv på Bibelens premisser, og at vi må tørre å stå for det vi tror på, selv om klassekamerater presser deg til noe annet. Men, jeg opplever at vi glemmer noe viktig. Det presset vi legger på oss selv og hverandre innad i menighet, bibelgruppe, og kristen-Norge (verden for den saks skyld, men at en amerikaner leser dette er veldig lite sannsynlig, så ja).

I løpet av de neste fredagene skal jeg gå nærmere inn på forskjellige temaer innen prestisjekristendom, men i dag tenkte jeg å starte litt basic, for hva er egentlig prestisjekristendom?

Prestisjekristendom kan være alt, og ingenting. I mitt tilfelle er det et opplevd press om å skulle strekke til. Ikke nødvendigvis det samme presset mange opplever i forhold til kropp, utseende, og klær. Mer presset om å passe inn i en boks som er for liten. Som følge av mitt ståsted og de jeg lar få innflytelse i mitt liv, så vil det si at jeg skal ha et konservativt syn, leve Bibeltro og være ordentlig. Samtidig som jeg ikke ønsker å bli sett på som kjip, eller prektig. Det er å dele ærlig om livet på instagram og blogg, men samtidig ikke for ærlig, for mye, eller for sytete. Det er å være fornøyd med egen kropp, kjenne på at jeg er fin nok uten sminke, men ikke være høy på seg selv. Det er å føle at jeg aldri er «kristen nok» og det er å føle at jeg er «altfor kristen». Det er å skulle tenke på økonomi, relasjoner, kriser i inn- og utland, alt ut fra et Bibelsk synspunkt, men det er også å skulle legge det bort.

Jeg opplever at det er vanskelig å finne en gylden middelvei i alt dette kaoset. Nærmest umulig. Og veldig slitsomt mens man prøver. For, uansett hva jeg – eller du – sier eller gjør, så vil det være noen som tenker, snakker, synser og mener. Det vil alltid være noen – også i det kristne miljøet – som mener at det kunne vært gjort annerledes.

Ei klok dame sa til meg «Prøv å drida litt i, då». Det høres lettvint ut, og det er lettere sagt enn gjort. Men det er mulig. Og jeg tror det er viktig! Både å drite i, men også viktig å finne roten til usikkerheten, presset og stresset, og snakke om det! Så, det har jeg tenkt å gjøre de neste fredagene. Og jeg gleder meg til å frese ut om det jeg ser på som de store usikkerhetspunktene i vår kjære kristenboble!

Kanskje kjenner du deg igjen i det jeg skriver, kanskje ikke – du er uansett velkommen til å lese! Og, har du noen ideer til kommende fredagsserier, så ikke nøl med å hyle ut! Alle forslag mottas med stor takk!

God helg da folkens, vi snakkes plutselig!

«Så er det da ingen fordømmelse for dem som er i Kristus Jesus.» – Romerne 8:1

~Hanna Elisa

2 kommentarer om “Prestisjekristendom – del 1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: