Er det skam å se på Skam?

Hei folkens!! Først og fremst tusen takk for all respons på forrige innlegg!! Jeg blir så glad! I dag tenkte jeg skulle snakke litt om serien Skam.

I går morges våknet Norge til nyheten om at Skam har startet igjen. Ungdomsserien som kapret hjertene til hele Norges befolkning i vår. Det er ingen tvil om at NRK har gjort stor suksess med serien, og jeg skal ærlig innrømme at den er bra, og den fenger. Det er nytt, det er veldig realistisk og det er mystikk rundt det. Men, hvordan skal vi som kristne forholde oss til serien?

Jeg har flere ganger stilt meg det spørsmålet selv, og var en av de siste som startet å se på da sesong 1 var aktuell i fjor høst. Serien gjenspeiler et bilde av virkeligheten som jeg, ei jente fra det såkalte Bibelbeltet, ikke kjenner meg igjen i en plass. Sex, dop og festing normaliseres veldig, i en så stor grad at jeg blir overrasket og skremt. Er dette virkelig realiteten for ungdom flest? Jeg tror at i mange byer i Norge så er svaret på dette at ja, det er normalen.

Men folkens. Hvis det er normalen å drikke seg dritings hver helg, drive med dop og ha sex i en alder av 16-17 år, så må jo vi som ikke holder på sånn være i mindretall? Det er jo enkel matte. Da er plutselig det som jeg ser på som normalt, unormalt.

Jeg tror på mange måter at vi som kristne kan lære noe av Skam. Både som ungdom, men også som ungdomsledere og voksne. Vi kan lære litt om hva som rører seg utenfor kristenbobla som vi er så godt plassert i. Vi kan kanskje også lære noe om hvordan vi skal forholde oss til våre medelever og kollegaer.

Nå sier jeg ikke at alle som ikke er kristne drikker, ruser seg og har sex hver helg. Jeg sier heller ikke at kristne ikke drikker, ruser seg og har sex hver helg. Men, det er nok elementer i hverdagen til flere enn vi tror. Kristenbobla er nok også sterkere enn vi tror.

Poenget mitt er at vi lever i en tid hvor kristne i mange tilfeller blir litt distansert i fra omverdenen, i tillegg så ser nok omverdenen på oss kristne som ganske sære. Kanskje kan Skam hjelpe til å viske ut de skillene litt? Når vi vet litt mer om hva som rører seg i naboens liv, er det lettere å ha en `normal` samtale om livet.

På den andre siden er det viktig å være bevisst. Men, det gjelder jo i alle sammenhenger! Enten du leser bøker, hører på musikk, ser på serier, går på gudstjeneste eller bare snakker med folk så er du utsatt for påvirkning, og da er det viktig å kunne være bevisst og litt kritisk. Tenke litt selv.

Jeg vil si at Skam glorifiserer festing og løssluppen sex, og får det til å virke som om det er det viktige her i livet. At det er helt innafor, så lenge det føles riktig for deg. Bibelen er tydelig på at det ikke er bra å drikke seg full, fordi det veldig ofte fører til handlinger som ikke er bra for deg selv eller andre (Efeserne 5,18). Gud sier også i de ti bud at man ikke skal bryte ekteskapet. Sex er ment for ekteskapet (Hebreerne 13,4). Disse tingene kan jo være greie å ha tankene når man ser serien.

Min konklusjon blir at Skam er bra. Det er en bra laget serie, men også bra for å forså mer av hvilket samfunn vi faktisk lever i, i tillegg er det en fin samtalestarter! Men, det er viktig å være bevisst, merker du at dine holdninger blir veldig endret og at det ødelegger ditt forhold til Gud, kan det kanskje være en idé å ta en liten, eller stor, Skam-pause.

Hanna Elisa

Foto: NRK

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: